Destek Olmak İçin

MERN Nedir? Ne İşe Yarar?

Selam arkadaşlar,

Bu yazımda size yeni duyduğum ve incelemeye başladığım bir teknolojiyi anlatmak istiyorum. Bu yeni oluşumun adı MERN. Javascript'in revaçta olduğu şu zamanlarda JS teknolojilerinin takip edilmesi biraz zorlaşsa da mesleğimiz gereği kaçırmamız mümkün olmuyor.

Kullanıcılar Basit Düşünürler(Genelde Düşünmezler)

Sizlerin de bildiği gibi, günümüzde kullanıcılar çok acımasız olabiliyorlar. İnternet sitemize girip de mobil uygulama performansı bekleyenler olabiliyor. Onları suçlayamayız tabii ki. Sıradan kullanıcılar doğaları gereği sıradan ve basittir. Farklı platformlardaki yeniliklere hızlı adapte olabilirler ve sitemize girdiklerinde de aynı özelliklerin olmasını beklerler.

Yukarıda bahsettiğim özellikler sadece sıradan kullanıcılar için geçerli değildir. Çalıştığınız yerlerdeki sıradan yöneticiler için de geçerli bir durumdur bu. Neyse ki bu gibi yeniliklere hızlı bir şekilde yetişebilmemiz için yardımcı teknolojiler de yok değil.

Bildiğiniz gibi JS, artık eskisi kadar basit amaçlar için kullanılmıyor. Günümüzde veritabanı bağlantılarından front-end uygulamalarına kadar her yerde JS teknolojileri kullanılıyor. JS ve JSON web dünyasında çok önemli bir değere ulaştı. Değerini artırarak yoluna devam ediyor.

Bu bağlamda çok eskiden beri kullandığımız LAMP(Linux-Apache-Mysql-Php) gibi yığınlar kulağımıza çalınır oldu. Bunlardan bir tanesi de bu yazıda bahsedeceğim MERN'dir.

MERN Nedir?

MERNMongoDB, Express, React, Node.js kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir isimdir. LAMP gibi. Uygulama geliştirmemiz için ihtiyacımız olan ortamın adıdır aslında. LAMP, Php ve onu destekleyen Mysql ve onu çalıştıran Apache gibi bileşenleri barındıran bir yığındır. MERN ise Javascript ile uygulama geliştirebilmek için gerekli olan ortam bileşenlerini barındıran yığının adıdır.

Şimdi sırasıyla MERN denilen yığının içinde neler varmış ve ne işe yarıyorlarmış ona bakalım.

  • MongoDB (Veritabanı)
  • Express (Web Framework - Genel yapı için gerekli)
  • React (Kullanıcı arayüzü oluşturmak için kullanılan bir JavaScript kütüphanesi)
  • Node.js (Basit anlamda JS Server)

MongoDB

MongoDB ; NoSQL Verilerini document (belge) biçiminde saklayabilmek için kullanabileceğimiz ölçeklenebilir (scalable) bir veritabanı biçimidir.

MongoDB şu özellikleri barındırıyor:
  • Ölçeklenebilirdir (Scalable) . Veri boyutu arttığı durumlarda veya performans sıkıntısı yaşadığımız durumlarda makine ekleyebiliriz
  • Veriler document (belge) biçiminde saklanır. Burada JSON verilerini kullanabiliriz
  • Veriler JSON şeklinde saklandığı için gelen veri yapısı değişse bile kaydetme işleminde sıkıntı yaşanmaz.
  • Verilerin birden fazla kopyası saklanabilir ve veri kaybı yaşanmaz (Replication)
  • Veriler üzerinde index oluşturarak verilere hızlı bir biçimde ulaşabiliriz

Express

Nodejs için yazılmış Express Web Framework’tür. npm üzerinden paket olarak yükleyebileceğimiz Express sayesinde Url parse işlemlerini(routing) daha kolay bir şekilde yapabilir, statik dosya yönetimi işlerimizi daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Kısaca nodejs ile web sitesi/uygulaması yapmak için gerekli tüm alt yapıyı Expressjs bize sağlamaktadır.

React

Aslında sitesinde belirtilen tanımı yapmamız yeterlidir. İnteraktif olarak çalışabilen kullanıcı arayüzlerini rahat bir şekilde yapmaya yarar.

Node.js
Javascript ile yazdığınız kodunuzu tarayıcılara ihtiyaç duymadan her yerde çalıştırabilmek için kullanılan JS Server'ıdır. Yani JS çalıştırıp sonucu ekrana basar. Bu işlem tarayıcı üzerinde değil server tarafında yapılır. MERN yığını için olmazsa olmazlardandır.

Yorumlar

  1. Mehmet Hocam, bizleri bu tür yeniliklerle bilgilendirdiğiniz teşekkür ediyorum.Bloğunuzu hep takip ediyorum yeni bir şey ekledimi diye :).
    Başarılarınızın devamını diliyorum.Kolay gelsin hocam, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Azad. Paylaşım yapmak için çok vakit bulamıyorum ama zaman zaman bir şeyler yazmaya çalışıyorum. Ben çok kullanmasam da bazen ihtiyaç olabiliyor.

      Sil
    2. Farkındayım.İş güçten vakit kalmıyor olsa gerek.Bu kadar ilgilenmeniz bile iyi birşey bence.Hergün gelişen bir teknoloji ne de olsa takip etmek lazım tabii ki de.

      Tekrardan kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Php' de OOP, MVC ve Framework Konularını Nasıl Anlayabiliriz?

PHP- MVC Framework Projesi - 3. Bölüm